Simpel aan de slag

Leuk die tips. Veel kan je meteen doen, voor sommige heb je misschien wat hulp nodig. We helpen je graag met wat voorbeelden. Er zijn video’s van diverse bouwmarkten, niet om reclame te maken, maar gewoon omdat ze goede filmpjes hebben. Bij alle bouwmarkten kun je je materialen halen. Daarnaast zijn er ook andere filmpjes en websites met duidelijke uitleg, waaronder van Milieu Centraal. De meeste bespaarcijfers zijn ook van deze stichting. Heb je meer hulp nodig? Misschien is er in jouw gemeente of via jouw woningcorporatie de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een gratis Energiecoach-bezoek.

Praktische tips en links



Warmte binnenhouden

Stap voor stap naden en kieren dichten 

Langs de ramen of ‘gewoon’ onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in je huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit.


Zie hier welk materiaal je waarvoor nodig hebt Zie hier hoe je het aanbrengt

Stap voor stap je brievenbusborstel monteren

Tocht uit je brievenbus is vanaf nu verleden tijd.


Zie hier hoe je dit monteert

CV-leidingen isoleren: makkelijk en levert veel op

Cv-leidingen in onverwarmde ruimtes zoals de zolder en kruipruimte isoleren bespaart veel en de leiding-isolatie kost bijna niets.


Hier zie je hoe je eenvoudig leidingen isoleert

Stap voor stap radiatorfolie aanbrengen

Radiatorfolie voorkomt dat je via de muur warmte afgeeft naar buiten. Dé manier om onzichtbaar energie te besparen en het is lekker snel warm in huis. Je kunt dit doen op twee manieren: op de muur achter de radiator en met magneten of tape direct tegen de achterkant van de radiator. Deze manier heeft een hoger rendement.


Zie hier hoe je radiatorfolie aan de muur achter de verwarming aanbrengt Zo doe je dat Zie hier hoe je radiatorfolie met tape/magneten aan de achterkant van de verwarming bevestigt

Stap voor stap een deurdranger plaatsen

Plaats een deurdranger, zo weet je zeker dat de deuren dicht gaan. Deze zijn makkelijk te installeren en energie- en geldbesparend. Met een deurveer of deurdranger zorg je ervoor dat deuren in huis vanzelf dichtgaan. Handig, want hierdoor tocht het minder, blijft warmte langer in een kamer hangen en hoeft de verwarming minder hard te werken.
Een deurdranger zorgt er voor dat de deur vanzelf sluit, maar remt de deur op het laatst af. Zo valt de deur zachtjes in het slot. Een deurveer monteer je op een van de scharnieren. Deze duwt de deur vanzelf dicht.


Zie hier hoe je een deurdranger monteert Zie hier hoe je een deurveer monteert

Verwarmen

Ventileren is belangrijk (en luchten is niet hetzelfde als ventileren)

Slim verwarmen en goed ventileren zijn belangrijk voor je gezondheid, het binnenklimaat en de kwaliteit van je huis. In een te koud en niet geventileerd huis hoopt vocht zich op. Dat voorkom je door te verwarmen én te ventileren. Goed ventileren doe je dag én nacht. In nieuwbouwhuizen zit vaak mechanische ventilatie of – nog beter – centrale ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning. Oudere huizen hebben dat niet. Die hebben vaak ventilatieroosters of klepraampjes. Zet voldoende ventilatieroosters en klepraampjes open, dag én nacht. Ventileer extra na het koken, douchen en tijdens en na het slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Dat helpt om snel vieze geurtjes het huis uit te krijgen. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en schadelijke stoffen zich weer op in de woning. Alles over slim verwarmen vind je hier.


Alles over ventileren in huis lees je hier

Stap voor stap je cv ketel op 60ºC zetten

De meeste cv ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken in een huis dat redelijk goed geïsoleerd is vaak efficiënter op 60ºC. Dit bespaart ook nog eens veel gas. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Kortom: is jouw huis redelijk goed geïsoleerd? En wil je met jouw cv ketel geld besparen? Zet ’m op 60 en bespaar 60 euro per jaar!
NB: Woon je in een huurwoning? Neem dan eerst contact op met de verhuurder. Zij kunnen inschatten of dit ook kan in jouw woning. Wellicht kan dit tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt aangepast worden. De verhuurder wil meestal niet dat je het zelf doet.


Hier zie je hoe je jouw merk en type ketel op 60 graden zet

Plaats radiator ventilatoren onder je radiator of convector

De radiator ventilator is een Nederlandse uitvinding en sinds een aantal jaren op de markt. Het apparaat zorgt ervoor dat je sneller en zuiniger kunt verwarmen. De radiatorventilator wordt eenvoudig met magneten geplaatst op elke radiator of convector . Zodra de radiator warm wordt (tussen de 27 en 33 graden), worden de ventilators ingeschakeld via een sensor. En dan verspreiden ze de warmte door je woonkamer of keuken. Daardoor voelt het al gauw lekker warm aan. De cv-ketel kan op een lagere temperatuur werken en dat bespaart veel gas. De kleine ventilatoren veroorzaken weinig geluid en het stroomverbruik is minimaal. De kosten van een radiatorventilator zijn in 3 jaar terugverdiend.

Met een radiatorventilator onder de meest geschikte radiator in de (woon)kamer bespaar je tussen de 75-100 euro (prijspeil 2021). Je bespaart dan tussen de 7-12 procent op gasverbruik afhankelijk van het type radiatorventilator (afhankelijk van hoeveelheid volume lucht 1 radiator succesvol kan verplaatsen). Als de circulatie van warmte sterk is verbeterd bij het gebruik van meerdere radiatorventilatoren kan dat in sommige situaties zelfs oplopen tot 30%. Je kunt dan ook de temperatuur van de cv ketel verlagen naar 60 graden Celcius. Zie hiervoor de andere tip.


Zo plaats je radiator-ventilatoren

Sluipverbruik en grote slurpers

Stap voor stap sluipverbruik te lijf

Sluipverbruikers. Onmerkbaar lekt er energie weg. Door de computer, printer, telefoonoplader, of koffiezetapparaat.


Alle energiesluipers op een rij Zie hier wat je er aan kunt doen


Verlichting

Stap voor stap de juiste led-lamp vinden

De juiste led-lamp vinden? Met deze keuzehulp van Milieucentraal is dat heel makkelijk. Nog een tip: vervang lampen die het vaakst aan zijn het eerst.


Met deze led-lamp-keuzehulp is kiezen heel simpel

Stap voor stap ontdekken hoeveel je geld je bespaart als je je gloeilampen en halogeenlicht vervangt

Zelfs als je huidige gloei- en halogeenlampen nog goed werken, is het vervangen van deze lampen door led-licht altijd een goed idee. En led-lamp gebruikt namelijk tot wel 85% minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp. Dat loont dus!


Zie hier hoeveel geld en energie je bespaart

Led-feestverlichting een slimme keuze

De decembermaand. Zo mooi al die (kerst)lampjes binnen en buiten, in de boom, aan het huis of vermomd als rendier. Zeker als het ledverlichting is, dan valt het met het energieverbruik wel mee!


Alles over kerstverlichting vind je hier

Overig

Korter douchen is slim, helemaal met een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop is zuinig met water.


Een overzicht van de waterbesparende douchekoppen Hier zie je de top 3 waterbesparende douchekoppen Zo monteer je een waterbesparende douchekop

Koelkasten en vriezers en hun energieverbruik

Oude koelkasten zijn stroomvreters. Heb je zo’n koelkast als 2e koelkast, doe die dan gauw de deur uit. En ben je toe aan een nieuwe, let dan niet alleen op de prijs bij aanschaf, maar zeker ook op het energieverbruik.


Lees hier alles over koelkasten en vriezers

Stap voor stap een regenton in je tuin plaatsen

Het installeren van een regenton biedt super veel voordelen. Het scheelt je een hoop kraanwater (en geld) in de zomer. En wist je dat regenwater gezond is voor de planten in de tuin maar ook voor je kamerplanten? Het bevat namelijk bijna geen kalk.

PS: Soms krijg je korting op de aanschaf van een regenton. Vraag dit even na bij jouw gemeente.


Stappenplan regenton installeren Zo doe je dat

Heel simpele tips

Besparing is afhankelijk van de grootte van je huis en je energieverbruik.