Simpel 300 euro besparen

Met simpele dingen kun je veel besparen. Hoe meer je doet, hoe meer je per jaar bespaart. Veel besparingen kosten je helemaal niets. Als er wel kosten zijn, is dat eenmalig. De besparingen zijn ieder jaar opnieuw. En dat tikt lekker aan. Kruis aan wat jij gaat doen en zie meteen wat het je kan opleveren.

Warmte binnenhouden

Het kost je:

Je bespaart per jaar*

Houd deuren dicht en verwarm alleen ruimtes waar je bent. Let er wel op dat het niet vochtig wordt. Zet dan de verwarming een klein beetje open.

€ 0 € 240

Doe je gordijnen ’s avonds dicht. Zorg dat ze niet voor de verwarming hangen.

€ 0 € 90

Plaats een brievenbusborstel. Check hoe je het bevestigt bij ‘aan de slag’. Prijs vanaf

€ 5 € 9

Plak radiatorfolie achter je radiator op de muur of bevestig het met magneten of tape aan de achterkant van je radiator. Check hoe je het bevestigt bij ‘Aan de slag’. Folie per m2. Besparing per radiator. Dit heb je in 1-2 jaar terugverdiend!

€ 15 € 8

Dicht kieren en naden met kit of tochtstrips. Check hoe je het bevestigt bij ‘Aan de slag’. Per 10m2 tochtstrips. Besparing per raam.

€ 30 € 5

Plaats een deurdranger of deurveer, zodat deuren automatisch dichtvallen. Check hoe je het bevestigt bij ‘Aan de slag’.*

€ 20 € 1

Cv-leidingen in onverwarmde ruimtes zoals de zolder en kruipruimte? Doe er leidingisolatie omheen. Check hoe je het bevestigt bij ‘aan de slag’. Dit kost een 1-2 euro per m2 en bespaart 2 euro per m2. Dat heb je er dus in 1 jaar uit!

€ 2 € 2

Verwarmen

Het kost je:

Je bespaart per jaar*

Ben je niet thuis? Zet je thermostaat op 15 graden. Verwarm je je huis met vloerverwarming, dan is het juist niet slim, de verwarming naar beneden te draaien.

€ 0 € 340

Hou de deuren dicht en verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Let er wel op dat het niet vochtig wordt. Zet – als dat zo is – de verwarming een klein beetje open.

€ 0 € 240

Ben je thuis en heb je een cv ketel? Zet de thermostaat 1 graad lager. Verwarm je je huis met vloerverwarming, dan is het juist niet slim de verwarming naar beneden te draaien.

€ 0 € 90

Zet geen meubels of hang geen gordijnen voor je radiator.

€ 0 € 80

Verwarm de slaapkamer(s) niet. Let er wel op dat het niet vochtig wordt. Zet – als dat zo is – de verwarming een klein beetje open.

€ 0 € 80

Is je huis redelijk goed geïsoleerd? Wijzig dan de fabrieksinstelling van je cv-ketel van 80ºC naar 60ºC. Dat is net zo goed voor de ketel en het scheelt geld. Check hoe je het bevestigt bij ‘aan de slag. Woon je in een huurhuis? Overleg dan met de verhuurder.

€ 0 € 60

Zet je thermostaat een uur voordat je gaat slapen op 15 graden. Verwarm je je huis met vloerverwarming, dan is het juist niet slim de verwarming naar beneden te draaien.

€ 0 € 20

Ventileer, zo wordt de lucht in je woning droger en warmt deze sneller op. Check hoe je ventileert bij ‘Aan de slag’. *

€ 0 € 1

Monteer een thermostaat of klokthermostaat, zodat je de tijden waarop het warm moet zijn en kouder mag zijn kunt instellen.*

€ 60 € 1

Plaats een radiatorventilator onder je radiator die verspreid de warme lucht sneller. De kamer warmt sneller op en dat bespaart gas.Check hoe je het bevestigt bij ‘aan de slag’.

€ 35 € 75

Verwarm je je huis op lage temperatuur, bijvoorbeeld met vloerverwarming? Wissel dan juist niet (veel) met de temperatuur.

€ 0 € 0

Sluipverbruik & grote slurpers

Het kost je:

Je bespaart per jaar*

Trek de stekker uit het stopcontact als je hem niet gebruikt.

€ 0 € 90

Laad apparaten, zoals een telefoon, niet langer op dan nodig.

€ 0 € 90

Zet de computer uit als je deze niet gebruikt. Het sluipverbruik is:

€ 0 € 33

Trek de stekker na gebruik van de waterkoker en het koffieapparaat uit het stopcontact. Hiermee bespaar je per apparaat aan sluipverbruik

€ 0 € 6

Gebruik een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Daarmee schakel je ineens alle apparaten na gebruik uit.

€ 7 € 90

Energieslurper 1: Een waterbed. Dit vreet stroom. Gemiddeld per jaar:

€ 0 € 170

Energieslurper 2: Tropisch aquarium. Een gemiddeld exemplaar van 110 liter:

€ 0 € 220

Energieslurper 3: Vijverpomp in een gemiddelde vijver.

€ 0 € 400

Energieslurper 4: Terrasheater.

€ 0 € 60

Energieslurper 5: Oude koelkast of vriezer. Vaak worden deze oudjes als 2e koelkast of vriezer ingezet. Ze vreten energie. Een nieuwe koelkast of vriezer met een C-label verbruikt 35 euro per jaar. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie:

€ 0 € 85

Verlichting

Het kost je:

Je bespaart per jaar*

Vervang je halogeen of gloeilampen door ledlampen. Met een lamp die je minstens drie uur per dag aan hebt bespaar je 11 euro per lamp.

€ 6 € 11

4 halogeen spots die 6 uur per dag branden verbruiken 22 euro energie. 4 ledlampen 2,20 euro. Vervang de 4 lampen. Lees alles over led-verlichting en het kiezen van de juiste led lamp bij “Aan de slag’.

€ 24 € 20

Vervang je spaarlampen voor Ledlampen. Spaarlampen zijn kleine, opgevouwen tl-buisjes. Op bijna alle aspecten doen ze het minder goed dan ledlampen: energiegebruik, kwikgehalte, levensduur, kwetsbaarheid, tijd om op volle sterkte komen, lichtkleur, kleurweergave. Vervangen loont dus. Breng je oude spaarlamp naar het afvalstation vanwege het kwik.*

€ 6 € 1

Vervang je oude kerstverlichting voor in de boom of buiten voor led snoeren. De verlichting is in aanschaf misschien iets duurder, maar deze is 8 x zuiniger. Check alle kerst tips bij ‘aan de slag’.*

€ 0 € 1

Houd je ramen zoveel mogelijk vrij. Planten of gordijnen kunnen het daglicht tegenhouden, waardoor je eerder je lampen aan doet.*

€ 0 € 1

Wist je dat de kleur verf invloed heeft op je energierekening? Lichte, heldere kleuren op je wanden en plafonds reflecteren het lamplicht. Daardoor ben je minder snel geneigd een (felle) lamp aan te doen.*

€ 0 € 1

Overig

Het kost je:

Je bespaart per jaar*

Douche korter maximaal 5 minuten (gemiddeld is 9 minuten).

€ 0 € 70

Bespaar nog meer water en energie met een waterbesparende douchekop. Check bij ‘Aan de slag’ welke de beste zijn en hoe je ze aansluit.

€ 22 € 50

Gebruik een ventilator in plaats van een airco. Een ventilator kost gemiddeld 40 euro en verbruikt 3 euro stroom per jaar. Een airco gemiddeld:

€ 40 € 65

Gebruik een thermoskan. Vaak kook je (veel) meer water in de waterkoker dan nodig is. Giet het hete water in een thermoskan.*

€ 0 € 1

Heb je nog wat eten over? Laat het eerst afkoelen voor je dit in de koelkast of vriezer zet. Anders moet het apparaat harder werken en dat kost meer stroom.*

€ 0 € 1

Ontkalk je waterkoker met schoonmaakazijn. Hoe minder kalk, hoe sneller het water kookt. Wel goed naspoelen.*

€ 0 € 1

Ontkalk je Quooker. Heb jij een kokendwaterkraan? Draai dan 2 x per jaar de metalen huls aan het einde van de uitloop(kraan) los, leg enkel het zeefje een uurtje in schoonmaakazijn, spoel het kalk eraf en draai hem weer op zijn plek.*

€ 0 € 1

Ontdooi het vriesvak van de koelkast of de vriezer regelmatig. Met een ijslaag verbruikt je vriezer of vriesvak meer energie. Tip: doe dit in de winter als het vriest, dan kan je de inhoud buiten goed koud houden. Zet op andere momenten de spullen uit het vriesvak tijdelijk in de koelkast.*

€ 0 € 1

Zet je vaatwasser pas aan als deze vol is en was op ecostand. Dat duurt langer, maar is veel zuiniger met water en stroom.

€ 0 € 35

Doe deksel tijdens het koken op je pannen. Zo gebruik je minder gas of stroom én voorkom je dat er teveel vocht in huis komt. Hierdoor moet de verwarming weer harder werken.

€ 0 € 4

Laat de afzuigkap ná het koken niet te lang aanstaan. Nadeel daarvan is dat hij ook warme lucht gaat afzuigen. Dat kost niet alleen stroom, je cv ketel moet daardoor weer harder werken..*

€ 0 € 1

Droog je wasgoed aan de lijn. Een wasdroger vreet energie. Hangt je was binnen, zet dan een raampje of luchtrooster open. Dit voorkomt vochtproblemen. Als je de helft van alle wasjes ophangt bespaar je daarmee per jaar*

€ 0 € 30

Was pas als de trommel vol is. En doe dit op een lagere temperatuur. Ook op 30 of 40 graden word je was schoon.*

€ 0 € 1

Je bespaart per jaar al gauw:

€ 0

Dit kost je eenmalig ongeveer:

€ 0

De bespaartips-bedragen zijn gebaseerd op een gemiddeld huis voor een gemiddeld gezin. Het maakt uit of je alleen woont of met kinderen. Dit heeft invloed op je waterverbruik, het aantal kamers dat verwarmd wordt, gasverbruik, verlichting enzovoort. Naast de samenstelling van je gezin maakt het uit of je in een appartement, een tussenwoning, een 2-onder-1-kap of vrijstaande woning woont. En of je woning al geïsoleerd is of niet. Net als je stookgedrag: heb jij de verwarming al een graadje lager staan? Dan bespaar je minder dan de genoemde bedragen. Maar als je stookt voor de vogels, dan is je besparing nóg groter. Doordat diverse besparingen met elkaar te maken hebben, houden wij een maximum bedrag van 450 euro aan. *Bij sommige bedragen staat bij het bespaarbedrag 1 euro. Dit wil niet zeggen dat je er maar 1 euro mee bespaart, integendeel! Maar omdat niet precies bekend is hoeveel je ermee bespaart, hebben we ervoor gekozen het bedrag op 1 te zetten.