Isoleren door een professional of zelf heel handig?

Goede isolatie van je dak, muren, vloer en glas is goed voor je huis én je portemonnee. Isoleren is dus slim. Wil je zeker weten dat alles goed gebeurt? Laat dan de isolatie van je woning doen door een betrouwbaar isolatiebedrijf. Ben je een echt goede klusser, dan kun je zelf dakisolatie of vloerisolatie aanbrengen. Zelf doen heeft voor- en nadelen.

Laten isoleren of zelf doen?

Wil je zeker weten dat alles goed gebeurt? Laat dan de isolatie van je woning doen door een betrouwbaar isolatiebedrijf. Bovendien kun je hierbij gebruik maken van subsidies.

Hoe weet je of een isolatiebedrijf betrouwbaar is?
Het Regionaal Energieloket heeft een overzicht van bedrijven die hun werk goed doen. Er zit er altijd wel een bij jou in de buurt. Je kunt natuurlijk ook je vrienden, familie of buren vragen naar hun ervaringen met een isolatiebedrijf. Zijn zij enthousiast over de kwaliteit van het geleverde werk? Vraag ze naar de gegevens van hun isolatiebedrijf.

Heb je veel ervaring met doe-het-zelven? Als jij echt heel handig bent, zijn dak- en vloerisolatie goed te doen, die zijn het makkelijkst zelf te isoleren. Zelf isoleren is goedkoper dan het laten doen. Gebruik kwalitatief goede materialen, daar heb je het langst plezier van. Subsidies zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing gelden niet voor doe-het-zelven. Maar door het zelf te doen bespaar je wel flink op de kosten. Bewaar wel al je bonnen. Kijk hier meer informatie.

Waar begin ik?
Het isoleren van je dak is iets makkelijker dan het isoleren van je vloer.

Doe het samen
Het isoleren van je dak en vloer is best een grote klus. Samen isoleren scheelt tijd en is nog gezellig ook. Misschien ken je iemand die ook goed kan klussen of al geïsoleerd heeft. Of werk samen met je vrienden of buren en ga bijvoorbeeld eerst samen jouw zolder isoleren, en dan die van hen!

Hoeveel wil je investeren, en wat vind je belangrijk
Je vloer isoleren is goedkoper dan het isoleren van je dak en levert extra comfort op. Maar met dakisolatie bespaar je meer op je gasrekening.

Wat kost het?
Zelf je dak isoleren kost voor een gemiddelde hoekwoning kost ongeveer €1.800 aan materialen. De vloer isoleren ongeveer €1.200 euro. De kosten bij een vrijstaand huis zijn hoger, voor een tussenwoning lager.

Is je huis geschikt?
Een schuin dak kun je van binnenuit isoleren. De begane grondvloer isoleer je vanuit de kruipruimte. Heb je een plat dak, of geen kruipruimte? Schakel dan een isolatiebedrijf in.

De kou of wind door de brievenbus, langs het kruipluik, de ramen of ‘gewoon’ onder de deur of vloer door. Je herkent het vast: tocht! Dit zorgt voor kou in huis en laat de warmte juist vervliegen. De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in je huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of een kitspuit. Je huis voelt prettiger en je bespaart direct energie. Ontdek hier waar kieren en naden zitten en hoe je het oplost.

Zorg altijd voor goede ventilatie, zeker na het dichten van kieren en naden. Bijvoorbeeld met roosters in de ramen. Dit is nodig voor gezonde lucht in huis.

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter de score op je energielabel. Ook isolatie die je zelf aanbrengt telt mee. Als je je energielabel wilt aanpassen, moet een energieadviseur het nieuwe label vaststellen. Die komt bij je thuis en bekijkt onder andere hoe goed jouw woning is geïsoleerd.

Let op: als de isolatie niet meer zichtbaar is, omdat het verwerkt is achter bijvoorbeeld gipsplaten en stucwerk, dan is het handig als je op een andere manier kunt aantonen dat je zelf hebt geïsoleerd. Bewaar dus de factuur van het isolatiemateriaal, met je naam en het adres van je woning erop. Die krijg je automatisch als je het materiaal online bestelt. Wil je het materiaal in de bouwmarkt kopen? Bespreek daar dan of ze kunnen regelen dat je naam en je woonadres op de bon komen. De hoeveelheid materiaal moet overeenkomen met de oppervlakte die je hebt geïsoleerd. En maak foto's: voor, tijdens en vlak voor je de boel dichtmaakt.