Aah ik wil niet door het prijsplafond

PrijsplafondWat is het prijsplafond?

Het prijsplafond houdt in dat er voor gas een maximaal tarief van €1,45 per m3 (tot maximaal 1.200 m3 per jaar) en voor stroom €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar) geldt. Dit is inclusief belastingen en btw.  Als jouw verbruik hoger is dan 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom, dan betaal je hierover de tarieven die bij jouw contract horen. De meeste huishoudens betalen met hun energiecontract meer dan het maximale tarief van het prijsplafond. Is jouw contract lager dan €1,45 per m3 of €0,40 per kWh, dan betaal je dat. Het plafond is de maximale prijs die je betaalt.

Voor wie geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor huishoudens, zzp’ers en kleine bedrijven of verenigingen. Het maakt niet uit wat voor type contract (vast/variabel) je hebt. Het prijsplafond geldt ook als je aangesloten bent op een warmtenet of stadsverwarming.

Waarom is het prijsplafond?

Om de energierekening van huishoudens omlaag te krijgen, heeft het kabinet een maximum prijs voor gas en stroom bepaald. Tot 1.200m3 gas en 2.900 kWh stroom betaal je dit tarief, verbruik je meer (of is de prijs van jouw energiecontract lager) dan betaal je het tarief van jouw contract.

Wanneer gaat het prijsplafond in?

Het prijsplafond geldt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. De verrekening gebeurt automatisch.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid.

Heel simpele tips

Besparing is afhankelijk van de grootte van je huis en je energieverbruik.